top of page
-
Specifieke anatomie en fysiologieDe opbouw en werking van het menselijk lichaam of menselijke anatomie, de lichaamsfuncties of fysiologie.
-
PathologieOok ziekteleer genoemd, medische wetenschap gericht op het ontstaan van ziektes en ziekteprocessen.
-
OrthopedieEen medisch specialisme gericht op de behandeling van afwijkingen en ziekten van het steun- en bewegingsapparaat (botten, gewrichten, spieren, pezen en banden).
-
KinesiologieOok bewegingsleer genoemd, is de wetenschap die zich buigt over de motoriek van het menselijk lichaam.
-
DermatologieDe leer van huidziekten, een medisch specialisme gericht op huid-, nagel- en haaraandoeningen.
-
EndocrinologieEen medisch specialisme en biologische wetenschap die zich richt op het endocrien systeem of klieren met afscheidingen in het lichaam, zoals de schildklier, hypofyse, alvleesklier en bijnieren.
-
Behandelen van de risicovoetEen risicovoet is een voet waarbij als gevolg van ziekte of een andere oorzaak een verhoogd risico is op problemen. De medische voetbehandeling van de risicovoet is gericht op risicopatiënten met diabetes mellitus, reuma, een oncologische, spastische, oudere en verwaarloosde voet.
-
WondzorgBij wondzorg wordt getracht een optimale toestand te bekomen, zodat een wond zo spoedig mogelijk geneest. Wonden beginnen steeds als een acute wond. De meeste acute wonden genezen vanzelf, maar andere factoren kunnen de genezing verhinderen, waardoor de wonden chronisch kunnen worden.
-
Voet- en handreflexologieVoetreflexologie (ook bekend als reflexologie of reflexzonetherapie) is een pseudowetenschappelijke alternatieve geneeswijze die ervan uitgaat dat alle organen en lichaamsdelen corresponderen met reflexpunten op de voeten. Net als voetreflexologie is handreflexologie een unieke manuele therapie waarbij de reflexzones op de handen met de duim en de vingers worden bewerkt.
-
MassagetechniekenMet gestructureerde of ongestructureerde druk, spanning, beweging, of trilling - manueel of mechanisch - op de zachte weefsels van het lichaam, zoals de huid, spieren, bindweefsel, pezen, ligamenten, gewrichten, lymfevaten, organen van het maag- darmstelsel en reproductief systeem wordt het welzijn verhoogd. Dat kan met of zonder massageolie.
-
AcupressuurEen Chinese techniek, waarbij door het uitoefenen van druk op de meridiaan-punten (energiebanen) op het lichaam, de energieën van het lichaam geregeld worden. Dit heeft impact op de emoties en spanningen en zorgt voor verlichting van pijn. Bij acupressuur wordt vooral enkel druk uitgeoefend met handen en vingers, terwijl bij acupunctuur zeer dunne naalden op specifieke punten in het lichaam geplaatst worden.
-
GewrichtspijnenArtritis is een ontsteking van de gewrichten door reumatische aandoeningen (zoals reumatische artritis), verwondingen of bacteriële infectie (septische artritis). Als er één gewricht is aangedaan, spreekt men over monoartritis, als er 2-4 gewrichten zijn ontstoken, heeft men het over oligoartritis, en als er 5 of meer gewrichten ontstoken zijn, gebruikt men de term polyartritis. Artritis is niet hetzelfde als artrose (verwarrend is dat dit in het Engels osteoarthritis genoemd wordt): pijnlijke gewrichten waarbij slijtage aan de grondslag ligt, zonder dat hierbij sprake is van een ontsteking.
-
Behandelen van diabetespatiëntenOp lange termijn kunnen bij diabetespatiënten ook andere complicaties optreden, afhankelijk van hoe vaak de patiënt een te hoge bloedsuikerspiegel heeft. De gevoelszenuwen werken minder goed en hierdoor treedt jaren later vaak ongevoeligheid in handen en voeten op. De voeten en handen gaan prikkelen en tintelen, terwijl de tastzin minder goed wordt. Hierdoor wordt fijn werk zoals het sluiten van knoopjes onmogelijk of de diabetespatiënt voelt bijvoorbeeld niet meer dat hij in een punaise heeft getrapt. Deze wondjes gaan bovendien sneller ontsteken door het hogere suikergehalte en de genezing gaat moeizamer door de verstoorde bloedtoevoer. De patiënt merkt het pas laattijdig op, omdat hij het niet voelt. Hierdoor kunnen op termijn tenen, voeten of onderbenen verloren gaan omdat ze moeten worden geamputeerd.
-
Kalk- en schimmelnagelsOnychomycose of schimmelnagel (in de volksmond ten onrechte kalknagel genoemd), is een schimmelinfectie van de nagels. Het is de meest voorkomende nagelaandoening; 50% van alle nagelaandoeningen betreft onychomycose. Deze wordt veroorzaakt door een invasie van schimmel in de nagel die moeilijk weg te krijgen is. Hoewel onychomycose vooral bij de teennagel optreedt, kunnen ook vingernagels besmet raken. Zo’n 6 tot 8% van de volwassenen heeft last van onychomycose. De meest voorkomende oorzaken zijn de schimmels Trichophyton rubrum en Tricophyton interdigitale.
-
Ingegroeide teennagelsEen ingegroeide teennagel (unguis incarnatus) is een verbogen teennagel die in de huid groeit, meestal aan de zijkanten van de teennagels en meestal aan de grote teen. Hierdoor ontstaat drukpijn, huidirritatie en soms eeltvorming. Als de ingegroeide teennagel de huid beschadigt, kunnen bacteriën de wond binnendringen en infecteren.
-
KlovenHielkloven ontstaan vaak door overmatige eeltvorming in combinatie met een droge huid. Door een continue (verhoogde) druk op de hielen tijdens het stappen, kan het eelt barsten. De hielen kunnen verkleuren met witte kloofjes en verticale barstjes, soms staat de huid een beetje open. Niet alleen een droge huid, ook andere factoren spelen een rol bij het ontstaan van hielkloven: een staand beroep uitoefenen, een slechte doorbloeding in benen en voeten, open schoenen of slippers dragen, hormonale veranderingen, gebruik van medicijnen, overmatige transpiratie, diabetes, ouderdom, met blote voeten op harde en droge ondergronden lopen, een afwijkende voetstand, een droge huid en overmatig eelt negeren en een verminderd vetpolster onder hiel, eventueel samen met overgewicht.
-
LikdoornsEen likdoorn (clavus), in de volksmond ook bekend als eksteroog, is een vaak pijnlijke naar binnen groeiende eeltplek (verdikking van de huid). Deze komt voor bij druk en/of wrijving op de huid, waardoor meer eelt wordt gevormd. Likdoorns komen vooral voor op de voetzool, de bovenkant van de tenen, op de teentop, tussen de vierde en vijfde teen of in de handpalm. In het midden van de likdoorn verzamelen zich de dode huidresten, te zien aan de donkere kleur in het midden. Likdoorns zijn zeer pijnlijk en voelen aan alsof er een spijker in de voet zit. Een likdoorn is bovendien gevoelig voor druk op deze plaats, terwijl een wrat juist pijnlijk is bij druk vanaf de zijkanten.
-
EeltEen plaatselijke verdikking van de opperhuid daar waar de huid wordt blootgesteld aan wrijving en/of druk. Hierdoor wordt de huid ruwer en hard. Eelt is een beschermlaagje dat beschadiging van de opperhuid voorkomt. Een ander resultaat van wrijving of langdurige druk op de huid is een blaar. Eelt kan ook verschijnen door een wijziging van temperatuur, hitte, een veranderde samenstelling van zweet en ziekten. Het ontstaan van eelt kan daarnaast ook erfelijk zijn, omdat eeltvorming immers ook afhangt van de stand van de botten. Als specifieke botten harder moeten werken, ontstaat een dikkere huidlaag.
-
HamertenenEen hamerteen is een teen waarvan het eerste kootje naar boven staat, het tweede kootje naar beneden, en het derde kootje recht. Dit wordt vaak verward met een klauwteen, waarbij zowel het tweede als het derde kootje gebogen staan. Als een teen met de vingers kan worden recht geduwd is er sprake van een flexibele hamer- of klauwteen. Is dit niet (meer) mogelijk spreekt men van een rigide hamer- of klauwteen. Een hamer- of klauwteen komt niet voor bij de grote teen, omdat deze maar twee kootjes heeft. Naast erfelijkheid kan een hamer- of klauwteen andere oorzaken hebben. Zo komt een hamerteen vaak samen voor met hallux valgus. Dan drukt de grote teen tegen de tweede teen aan, waardoor deze omhoog gaat staan. Bij een doorgezakte voorvoet (spreidvoet) gaan de middelste drie tenen omhoog staan, omdat de kopjes van de middenvoetsbeentjes naar beneden gezakt zijn. Bij een holvoet (verhoogde wreef) is de peesplaat van de voet extra gespannen, waardoor de tenen in een hamerteenstand kunnen worden getrokken. Andere oorzaken van hamertenen zijn een verstoord evenwicht van de voetspiertjes om de teen te laten strekken en buigen, bijvoorbeeld bij mensen met gewrichtsslijtage, slagaderverkalking, diabetes of reuma. Ook door ouderdom of na een trauma kunnen hamertenen voorvallen.
-
Hallux valgusHallux valgus, ook bekend als knobbelteen, is een vaak verworven standsafwijking van de grote teen. Het middenvoetsbeen van de grote teen staat naar mediaal, maar de teen zelf wijst naar lateraal (staat in valgus). Hierdoor ontstaat een knobbel aan de zijkant van de voet bij het begin van de teen die kan resulteren in bursitis, een ontsteking. Hallux valgus kan het gevolg zijn van een spreidvoet, ongeschikt schoeisel zoals het dragen van hoge hakken of schoenen met smalle punten, samen met aangeboren aanleg. Bij natuurvolkeren die op blote voeten lopen is deze aandoening heel zeldzaam, maar het komt wel voor. Behandeling is niet altijd vereist, maar bij pijnklachten of last kan dit wel wenselijk zijn. De belangrijkste behandeling bestaat eruit goed schoeisel te dragen eventueel in combinatie met steunzolen. 's Nachts kan ook een corrigerende spalk gedragen worden.
-
Hand- en voettrainingHierbij worden uw handen, polsen, voeten, tenen en houding getraind. Handtraining behandelt functiestoornissen van spieren, pezen, botten, banden, gewrichten, zenuwen en huid waardoor uw dagelijkse bezigheden niet in gedrang komen. Handtraining bevordert het herstel van de handfuncties en traint kracht en flexibiliteit. Getrainde voeten en sterke voetspieren voorkomen pijnlijke voetklachten. Voeten zijn het fundament van het lichaam. Veel nek-, schouder- of rugklachten zijn terug te leiden op de stand van de voeten. Toch wordt bijna alles getraind, behalve de voeten. Het lijkt misschien overbodig of zelfs onbelangrijk, maar sterke voeten zijn cruciaal om problemen zoals nachtelijke pijn, spasmen en krampen te vermijden. Uw voeten ondersteunen het volledige gewicht van uw lichaam. Sterkere voeten kunnen u overal naartoe brengen. En toch geeft u ze misschien niet de verzorging die ze nodig hebben. Uw huidige schoenen zouden ze bijvoorbeeld kunnen verzwakken, stijf of zelfs misvormd kunnen maken. Pijn wordt een dagelijkse norm en u weet misschien niet wat u ertegen moet doen. Daarom is het een goed idee om een oefeningsroutine te starten voor sterkere voeten. Dagelijkse oefeningen zijn belangrijk voor sterkere voeten, zodat u pijnlijke voetproblemen kunt vermijden.
Medische opleidingen en aandoeningen
-
Specifieke anatomie en fysiologieDe opbouw en werking van het menselijk lichaam of menselijke anatomie, de lichaamsfuncties of fysiologie.
-
PathologieOok ziekteleer genoemd, medische wetenschap gericht op het ontstaan van ziektes en ziekteprocessen.
-
OrthopedieEen medisch specialisme gericht op de behandeling van afwijkingen en ziekten van het steun- en bewegingsapparaat (botten, gewrichten, spieren, pezen en banden).
-
KinesiologieOok bewegingsleer genoemd, is de wetenschap die zich buigt over de motoriek van het menselijk lichaam.
-
DermatologieDe leer van huidziekten, een medisch specialisme gericht op huid-, nagel- en haaraandoeningen.
-
EndocrinologieEen medisch specialisme en biologische wetenschap die zich richt op het endocrien systeem of klieren met afscheidingen in het lichaam, zoals de schildklier, hypofyse, alvleesklier en bijnieren.
-
Behandelen van de risicovoetEen risicovoet is een voet waarbij als gevolg van ziekte of een andere oorzaak een verhoogd risico is op problemen. De medische voetbehandeling van de risicovoet is gericht op risicopatiënten met diabetes mellitus, reuma, een oncologische, spastische, oudere en verwaarloosde voet.
-
WondzorgBij wondzorg wordt getracht een optimale toestand te bekomen, zodat een wond zo spoedig mogelijk geneest. Wonden beginnen steeds als een acute wond. De meeste acute wonden genezen vanzelf, maar andere factoren kunnen de genezing verhinderen, waardoor de wonden chronisch kunnen worden.
-
Voet- en handreflexologieVoetreflexologie (ook bekend als reflexologie of reflexzonetherapie) is een pseudowetenschappelijke alternatieve geneeswijze die ervan uitgaat dat alle organen en lichaamsdelen corresponderen met reflexpunten op de voeten. Net als voetreflexologie is handreflexologie een unieke manuele therapie waarbij de reflexzones op de handen met de duim en de vingers worden bewerkt.
-
MassagetechniekenMet gestructureerde of ongestructureerde druk, spanning, beweging, of trilling - manueel of mechanisch - op de zachte weefsels van het lichaam, zoals de huid, spieren, bindweefsel, pezen, ligamenten, gewrichten, lymfevaten, organen van het maag- darmstelsel en reproductief systeem wordt het welzijn verhoogd. Dat kan met of zonder massageolie.
-
AcupressuurEen Chinese techniek, waarbij door het uitoefenen van druk op de meridiaan-punten (energiebanen) op het lichaam, de energieën van het lichaam geregeld worden. Dit heeft impact op de emoties en spanningen en zorgt voor verlichting van pijn. Bij acupressuur wordt vooral enkel druk uitgeoefend met handen en vingers, terwijl bij acupunctuur zeer dunne naalden op specifieke punten in het lichaam geplaatst worden.
-
GewrichtspijnenArtritis is een ontsteking van de gewrichten door reumatische aandoeningen (zoals reumatische artritis), verwondingen of bacteriële infectie (septische artritis). Als er één gewricht is aangedaan, spreekt men over monoartritis, als er 2-4 gewrichten zijn ontstoken, heeft men het over oligoartritis, en als er 5 of meer gewrichten ontstoken zijn, gebruikt men de term polyartritis. Artritis is niet hetzelfde als artrose (verwarrend is dat dit in het Engels osteoarthritis genoemd wordt): pijnlijke gewrichten waarbij slijtage aan de grondslag ligt, zonder dat hierbij sprake is van een ontsteking.
-
Behandelen van diabetespatiëntenOp lange termijn kunnen bij diabetespatiënten ook andere complicaties optreden, afhankelijk van hoe vaak de patiënt een te hoge bloedsuikerspiegel heeft. De gevoelszenuwen werken minder goed en hierdoor treedt jaren later vaak ongevoeligheid in handen en voeten op. De voeten en handen gaan prikkelen en tintelen, terwijl de tastzin minder goed wordt. Hierdoor wordt fijn werk zoals het sluiten van knoopjes onmogelijk of de diabetespatiënt voelt bijvoorbeeld niet meer dat hij in een punaise heeft getrapt. Deze wondjes gaan bovendien sneller ontsteken door het hogere suikergehalte en de genezing gaat moeizamer door de verstoorde bloedtoevoer. De patiënt merkt het pas laattijdig op, omdat hij het niet voelt. Hierdoor kunnen op termijn tenen, voeten of onderbenen verloren gaan omdat ze moeten worden geamputeerd.
-
Kalk- en schimmelnagelsOnychomycose of schimmelnagel (in de volksmond ten onrechte kalknagel genoemd), is een schimmelinfectie van de nagels. Het is de meest voorkomende nagelaandoening; 50% van alle nagelaandoeningen betreft onychomycose. Deze wordt veroorzaakt door een invasie van schimmel in de nagel die moeilijk weg te krijgen is. Hoewel onychomycose vooral bij de teennagel optreedt, kunnen ook vingernagels besmet raken. Zo’n 6 tot 8% van de volwassenen heeft last van onychomycose. De meest voorkomende oorzaken zijn de schimmels Trichophyton rubrum en Tricophyton interdigitale.
-
Ingegroeide teennagelsEen ingegroeide teennagel (unguis incarnatus) is een verbogen teennagel die in de huid groeit, meestal aan de zijkanten van de teennagels en meestal aan de grote teen. Hierdoor ontstaat drukpijn, huidirritatie en soms eeltvorming. Als de ingegroeide teennagel de huid beschadigt, kunnen bacteriën de wond binnendringen en infecteren.
-
KlovenHielkloven ontstaan vaak door overmatige eeltvorming in combinatie met een droge huid. Door een continue (verhoogde) druk op de hielen tijdens het stappen, kan het eelt barsten. De hielen kunnen verkleuren met witte kloofjes en verticale barstjes, soms staat de huid een beetje open. Niet alleen een droge huid, ook andere factoren spelen een rol bij het ontstaan van hielkloven: een staand beroep uitoefenen, een slechte doorbloeding in benen en voeten, open schoenen of slippers dragen, hormonale veranderingen, gebruik van medicijnen, overmatige transpiratie, diabetes, ouderdom, met blote voeten op harde en droge ondergronden lopen, een afwijkende voetstand, een droge huid en overmatig eelt negeren en een verminderd vetpolster onder hiel, eventueel samen met overgewicht.
-
LikdoornsEen likdoorn (clavus), in de volksmond ook bekend als eksteroog, is een vaak pijnlijke naar binnen groeiende eeltplek (verdikking van de huid). Deze komt voor bij druk en/of wrijving op de huid, waardoor meer eelt wordt gevormd. Likdoorns komen vooral voor op de voetzool, de bovenkant van de tenen, op de teentop, tussen de vierde en vijfde teen of in de handpalm. In het midden van de likdoorn verzamelen zich de dode huidresten, te zien aan de donkere kleur in het midden. Likdoorns zijn zeer pijnlijk en voelen aan alsof er een spijker in de voet zit. Een likdoorn is bovendien gevoelig voor druk op deze plaats, terwijl een wrat juist pijnlijk is bij druk vanaf de zijkanten.
-
EeltEen plaatselijke verdikking van de opperhuid daar waar de huid wordt blootgesteld aan wrijving en/of druk. Hierdoor wordt de huid ruwer en hard. Eelt is een beschermlaagje dat beschadiging van de opperhuid voorkomt. Een ander resultaat van wrijving of langdurige druk op de huid is een blaar. Eelt kan ook verschijnen door een wijziging van temperatuur, hitte, een veranderde samenstelling van zweet en ziekten. Het ontstaan van eelt kan daarnaast ook erfelijk zijn, omdat eeltvorming immers ook afhangt van de stand van de botten. Als specifieke botten harder moeten werken, ontstaat een dikkere huidlaag.
-
HamertenenEen hamerteen is een teen waarvan het eerste kootje naar boven staat, het tweede kootje naar beneden, en het derde kootje recht. Dit wordt vaak verward met een klauwteen, waarbij zowel het tweede als het derde kootje gebogen staan. Als een teen met de vingers kan worden recht geduwd is er sprake van een flexibele hamer- of klauwteen. Is dit niet (meer) mogelijk spreekt men van een rigide hamer- of klauwteen. Een hamer- of klauwteen komt niet voor bij de grote teen, omdat deze maar twee kootjes heeft. Naast erfelijkheid kan een hamer- of klauwteen andere oorzaken hebben. Zo komt een hamerteen vaak samen voor met hallux valgus. Dan drukt de grote teen tegen de tweede teen aan, waardoor deze omhoog gaat staan. Bij een doorgezakte voorvoet (spreidvoet) gaan de middelste drie tenen omhoog staan, omdat de kopjes van de middenvoetsbeentjes naar beneden gezakt zijn. Bij een holvoet (verhoogde wreef) is de peesplaat van de voet extra gespannen, waardoor de tenen in een hamerteenstand kunnen worden getrokken. Andere oorzaken van hamertenen zijn een verstoord evenwicht van de voetspiertjes om de teen te laten strekken en buigen, bijvoorbeeld bij mensen met gewrichtsslijtage, slagaderverkalking, diabetes of reuma. Ook door ouderdom of na een trauma kunnen hamertenen voorvallen.
-
Hallux valgusHallux valgus, ook bekend als knobbelteen, is een vaak verworven standsafwijking van de grote teen. Het middenvoetsbeen van de grote teen staat naar mediaal, maar de teen zelf wijst naar lateraal (staat in valgus). Hierdoor ontstaat een knobbel aan de zijkant van de voet bij het begin van de teen die kan resulteren in bursitis, een ontsteking. Hallux valgus kan het gevolg zijn van een spreidvoet, ongeschikt schoeisel zoals het dragen van hoge hakken of schoenen met smalle punten, samen met aangeboren aanleg. Bij natuurvolkeren die op blote voeten lopen is deze aandoening heel zeldzaam, maar het komt wel voor. Behandeling is niet altijd vereist, maar bij pijnklachten of last kan dit wel wenselijk zijn. De belangrijkste behandeling bestaat eruit goed schoeisel te dragen eventueel in combinatie met steunzolen. 's Nachts kan ook een corrigerende spalk gedragen worden.
-
Hand- en voettrainingHierbij worden uw handen, polsen, voeten, tenen en houding getraind. Handtraining behandelt functiestoornissen van spieren, pezen, botten, banden, gewrichten, zenuwen en huid waardoor uw dagelijkse bezigheden niet in gedrang komen. Handtraining bevordert het herstel van de handfuncties en traint kracht en flexibiliteit. Getrainde voeten en sterke voetspieren voorkomen pijnlijke voetklachten. Voeten zijn het fundament van het lichaam. Veel nek-, schouder- of rugklachten zijn terug te leiden op de stand van de voeten. Toch wordt bijna alles getraind, behalve de voeten. Het lijkt misschien overbodig of zelfs onbelangrijk, maar sterke voeten zijn cruciaal om problemen zoals nachtelijke pijn, spasmen en krampen te vermijden. Uw voeten ondersteunen het volledige gewicht van uw lichaam. Sterkere voeten kunnen u overal naartoe brengen. En toch geeft u ze misschien niet de verzorging die ze nodig hebben. Uw huidige schoenen zouden ze bijvoorbeeld kunnen verzwakken, stijf of zelfs misvormd kunnen maken. Pijn wordt een dagelijkse norm en u weet misschien niet wat u ertegen moet doen. Daarom is het een goed idee om een oefeningsroutine te starten voor sterkere voeten. Dagelijkse oefeningen zijn belangrijk voor sterkere voeten, zodat u pijnlijke voetproblemen kunt vermijden.
Medische behandeling-Risicovoet
Laat uw voeten verzorgen door Medische Pedicure Kempen: de basis naar een gezonde en verzorgde voet.
bottom of page